(Publicerat i Västerviks-Tidningen 2005-03-09)
I februari upphörde produktionen på Electroluxfabriken i Västervik.
- Vi arbetar nu med att städa, sortera och ställa i ordning så att lokalerna kan tas i bruk för annan verksamhet, berättar Mari Kadowaki som blev siste platschefen här.
Tillsammans med en handfull personer i ledningsgruppen och ytterligare en handfull från drift- och godsavdelningen sker nu det praktiska avvecklingsarbetet, lite mer än ett år efter att det första beskedet om den planerade nedläggningen kom den 12 februari 2004.
- Det är sorgligt att en så välfungerande organisation försvinner, säger personalchefen Monica Bergh.
Efter den första april kommer fastigheten att vara bevakad dygnet runt, precis som i dag, och någon fastighetsskötare kommer att arbeta kvar.
- Det ska se rent och snyggt ut här även om lokalerna inte används, säger Mari Kadowaki som berättar att några intressenter varit och tittat på fabriksbygganden inför ett eventuellt köp.
Om Västerviks kommun i slutändan kommer att överta fastigheten är ännu oklart.
- Erbjudandet kvarstår.
Även erbjudandet till museet kvarstår enligt Mari Kadowaki och Monica Bergh. Det innehåller de äldre och nyare dammsugarmodeller som nu finns i en utställning plus en del annat material.
Den 18 mars hålls en auktion för den tidigare personalen, med hjälp av Röda Korset. Inbjudan är de 511 som sagts upp. Då säljs en del inventarier och möbler, till exempel hyllor och stolar från arbetsplatserna. Behållningen går till Röda Korset.
- Auktionen blir den sista organiserade sammankomsten för den tidigare personalen och vi fikar ihop efteråt, berättar Monica Bergh.
Senare, den tionde april hålls en auktion för proffsen, för de företag som kan vara intresserade av att köpa på sig utrustning härifrån, sådant som är kvar efter att koncernen tagit sitt.
I ledningsgruppen, som fortfarande är i arbete, pågår städning och arkivering:
- Det är en hel del papper att gå igenom, vad som ska sparas och vad som ska förstöras, berättar Monica Bergh. Sådant som måste sparas går till koncernkontoret. det som ska kastas ska förstöras så att sekretessen bevaras.
De har också en viss kontakt med de tidigare anställda, framför allt med dem som nu studerar och får kostnader betalda av Electrolux.
- Innan vi slutar helt ska vi också ringa till alla och höra hur de har det.
Gunnar Jansson har anställts på ytterligare två år för att fortsätta avvecklingsarbetet för personalen, men kommer att arbeta i en annan lokal.
©Eva Johansson 2005
|
|