Syr

Hela dagen har jag sytt idag. Alltså klippt. mätt, sytt, strukit, sytt igen… Mitt i alltihop krånglade undertrådsspänningen men tack vare att jag hittade ett syforum på nätet klarade jag ut det också. Fantastiskt bra. All information finns på nätet. Eller…?

Det är längesedan jag sydde mer än ett par gardiner bara men förr om åren sydde jag mycket, både kläder till mig själv och till barnen. När jag var i tonåren sydde jag även kläder åt andra men också flera skolväskor och kassar, och på senare år har hag sytt ryggsäckar. Men en sådan tar så lång tid, en hel dag, så enda skälet till att göra det är att den ska vara olik alla andras. Och det är ju förstås det som gör att jag syr, oavsett vad det är.

Sommarlov

Det känns nästan som sommarlov nu när jag bara har jobbet att tänka på. Det lilla som är kvar på uppsatsen känns inte alls betungande.  Idag var det så skönt att komma hem från jobbet och fixa fika och bara gå ut på balkongen i sommarvärmen och inte känna att något alls pockar på uppmärksamhet.
Igår började jag läsa på en bok som heter "Rik på riktigt" och är skriven av Fredrik Warberg och Jörgen Larsson som för flera år sedan startade webbsidan Frivillig Enkelhet. De tänker klokt, tycker jag.

Intressant bok

Igår och i morse tog jag lite timeout och läste en bok jag tänkt på ett tag, nämligen "Idéernas grotta" av José Carlos Somoza. Den kallas för kriminalroman på omslaget, men är enligt min mening lika mycket en filosofisk och psykologisk historia. Den har fått väldigt bra kritik och vunnit flera priser men jag är lite tveksam till den, eller snarare kluven. Den fängslade mig verkligen men efteråt känns det lite som "och…?" Vad vill författaren med sin bok? Förföra och gripa läsaren? Eller har den ett djupare budskap? Troligen både och.

Boken utspelar sig i antikens Aten där en elev vid Platons akademi mördas. Brottet utreds av av en Gåtornas Uttydare vid namn Herakles och historien dras in i dionysiska mysterier och filosofiska resonemang. Den har en metaberättelse, en översättare som i fotnoter kommenterar själva berättelsen, och som dras in i själva händelseförloppet och blir en del av berättelsen. Det är ett spännande berättarknep och även om det används då och då känns det ganska uppfriskande.

Boken rekommenderas för den som gillar det lite mystiska. Om du tycker om Dennis Lehanes "Patient 67" gillar du nog den här.

Städning

Idag har jag städat febrilt. Röjt i alla högar av papper, rapporter och böcker från uppsatsskrivandet. Två kassar blev det till pappersinsamlingen plus en halv kasse böcker och en kasse med källmaterial som ska sparas. Det senare åker ner i källarförrådet snart, så snart uppsatsen är helt klar.

Den senaste tiden har jag bara lagt saker ifrån mig här hemma, jag har inte gett mig tid att hålla ordning. Idag har jag röjt i köket, dammsugit, torkat, lagt på en ny matta och en nystruken sommarduk på bordet. Det känns i alla fall rent även om jag också borde tvättat fönstren och gjort rent bakom spisen. Men det får bli senare i sommar. Nu återstår att ta itu med alla tdningshögar på soffbordet, alla papper som ligger kvar på skrivbordet sedan jag sorterat bort studiepapperen. Något papperslöst samhälle lever jag definitivt inte i.

Examen!

Äntligen! I eftermiddag hade vi slutseminarium på ledarutbildningen och jag vet att uppsatsen är godkänd. Med lite justeringar kan det förhoppningsvis bli VG också. Tänk att fyra års studier i stort sett är över… Tiden har gått fort när jag ser tillbaka, och till hösten börjar jag om. 

När vi gjort ändringarna i uppsatsen, skickat in den och fått betyget registrerat kan jag ta ut min högskoleexamen på 80 poäng. Till hösten börjar nästa kurs, och med mina gamla poäng från 80-talet hoppas jag få ut en fil kand-examen om ett år. Det skulle sitta fint för en 50-plussare… 
Sluta läsa gör jag nog inte.

Bokutmaning

Jag antar utmaningen från AnnCatrin

Antal böcker jag äger: Omkring 1100 om jag räknar klumpvis med c:a 35 per hyllplan. När vi flyttade  förra året gav jag bort några kartonger, både till grannarna, till arbetskamrater och till Röda Korsets andrahandsförsäljning eftersom vi inte får plats med lika mycket i lägenheten, och inte heller orkade bära så mycket till slut. Det jag gav bort var mest deckare jag läst och en del äldre romaner.
Sedan står det några kartonger i källarförrådet också, men det vet jag inte hur många böcker det är. Kanske något hundratal. Det är böcker jag kanske ska göra mig av med. Får se…

Senaste boken jag läste: ”Fåglar utan vingar” av Louis de Bernières. En underbar berättelse om kärlek, vänskap, krig, våld och människors utsatta liv. Fantastisk. Den ska jag skriva recension om senast nu i helgen. 600 sidor tjock, men inte tråkig en sekund.

Senaste boken jag köpt: ”Kapten Corellis mandolin” av samma författare. Jag tyckte så mycket om ”Fåglar utan vingar” att jag också måste läsa den här, känner jag. Vi beställde på Adlibris i söndags och jag väntar bara på leverans. I samma paket ligger förhoppningsvis också en deckare ”Idéernas grotta” av José Carlos Somoza som jag vid något tillfälle läst om och sedan lagt i min varukorg på Adlibris, fast jag nu inte minns vad den handlar om. Båda två är pocketböcker för 37 respektive 40 kronor.

Fem böcker som betyder mycket för mig:
1.    ”Ödemarker” av Kim Barnes. Amerikansk författare i min ålder som delvis har samma bakgrund som jag. Hennes föräldrar är pingstvänner i de inre delarna av Idaho. När hon kom upp i tonåren lämnade hon hemmet i opposition mot föräldrarna. Boken är egentligen en biografi. Hon berättar om hur hon i tonåren kände sig begränsad av föräldrarnas livsstil. Som vuxen har hon försonats med sin familj. När jag hade läst boken (som kom ut i Sverige 1998) mailade jag till henne via förlaget i USA och hon svarade faktiskt. Vi hade en konversation ett tag om våra gemensamma beröringspunkter. Hon tyckte det var intressant at liknande förhållanden fanns här i Europa. För mig blev hennes bok viktig för den sade väldigt mycket om mig själv, och gav mig en bättre förståelse av mitt eget liv. I vintras läste jag hennes nästa bok, ”Hungry for the world” (den har inte översatts till svenska), där hon berättar mer om sitt vuxna liv.
2.    ”Den gode maken” av Gail Goodwin. Den läste jag strax efter min skilsmässa för över tio år sedan och det är också en bok som gett mig en större förståelse för mig själv och mina egna reaktioner, men också betytt att jag förstod min förre make bättre. Den var en hjälp för mig på vägen.
3.    ”Finding Peggy” av Meg Henderson. Den köpte jag i Skottland för ett år sedan och författaren är skotska. Hon är också 50-talist, journalist som jag och berättar här om sin barndom i Glasgow. Det är en välskriven och intressant bok, en biografi om hennes moster som överlevde ett husras på 40-talet men förlorade sin familj då. Den fick mig att fundera mycket på en kvinna jag kände när jag arbetade i England på 70-talet, Kathy Quinn från Glasgow, jämngammal med författaren och kanske från samma kvarter. Kathy har jag inte haft kontakt med sedan 1973, men har funderat en hel del på vad som kan ha hänt henne sedan dess.
4.    ”Det blåser på månen” av Eric Linklater. Den läste jag första gången som elvaåring när jag låg sjuk i mässlingen. Det är den enda bok jag läst tre gånger. Första gången blev jag väldigt tagen av den. Den handlar om de två systrarna Dina och Dorinda som förvandlas till djur i en djurpark och är med och löser mysterier. Jag gillade mysterieböcker som barn, och gör väl egentligen det fortfarande eftersom jag fortsatt läsa deckare.
5.    ”När karaktären krackelerar” av Richard Sennet och ”The Managed Heart” av Arlie Hochschild. Här blev det lite fusk med två böcker som nummer fem. Båda de här ingick i samma delkurs i min utbildning på Växjö universitet för ett par år sedan och båda två handlar om den moderna arbetsmarkanden och arbetets villkor. Båda två är amerikanska sociologer och skriver om hur dagens arbetsvillkor innebär att vi inte bara säljer vår manuella arbetskraft på arbetsmarknaden utan också våra känslor, våra privatliv och vår själ när arbetsgivaren ställer allt högre krav på att vi ska inordna oss i arbetsplatsens kultur och vara service-minded mot kunder. Arbetsmarknaden går alltmer mot en tjänstemarknad där vi själva är produkten som säljs, inte någon grej vi tillverkat.

När jag tänkt på de här böckerna nu har jag ju kommit på fler som betytt mycket, till exempel ”Räddaren i nöden” av J. D Salinger (som jag läste i tonåren och läste om förra året), ”Ombordarna” av Ove Allansson, ”Peyton Place” av Grace Metalious och …  Men det tar jag en annan gång.
 

 

Deklaration

Äntligen har jag gjort klart årets deklaration, efter väldigt lång ställtid. Tänk att jag alltid ska vara ute i sista stund. Jag har anstånd till på onsdag den 15/6 eftersom vi har företag och jag kunde egentligen gjort klart den redan för en månad sedan för jag hade inte mindre med tid för det då. Med förra årets husförsäljning och lite bolagsaffärer så tog det en stund. Även om jag har full koll egentligen, och det mesta är uträknat i förväg,  känns det ändå lite nervöst att sätta kråkan på baksidan och lämna iväg den. Har jag räknat rätt nu? Har jag glömt något? Nåväl, det har i alla fall blivit betydligt enklare än förr i världen, när inget var ifyllt i förväg.

Student i Tantolunden

I helgen har vi varit på studentfest i Tantolunden i Stockholm. Jag har aldrig varit där förut och kände bara till det till namnet. Vilket underbart ställe, mitt i Stockholm! Festen var i fredags eftermiddag i en kolonilott och det ösregnade hela tiden. Men det gjorde ingenting, det var udnerbart trevligt ändå och blötan glömde man nästan bort för den goda maten och det trevliga sällskapet. Tack Anna, Monica, Isabelle och Mats för en härlig fest!

Vi övernattade på Zinkensdamms vandrarhem, precis i utkanten av parken, så bättre kudne de titne bli. det är också väldigt trevligt, och lugnt. Fint rum, trevlig personal och en god natts sömn gör att vi är helnöjda. 

Det var bara så synd om alla studenterna med åskstörtskuren som kom mitt under kortegen. Regnet verkade ha dragit fram utmed hela ostkusten för här hemma hade det också öst ner. Så tråkigt när man gått och väntat så länge på att få fira att skolan är slut, efter 12 år. 

Jobbiga möten

Idag har jag jobbat, vilket jag gör var åttonde lördag. Någon måste ju jobba på helgerna och bevaka det som händer då så att det kommer i tidningen på måndagen. Men den här veckan blir det ju på tisdag. På lördagar är vi en reporter och en fotograf i tjänst på allmänna redaktionen. Vi hade flera uppdrag men det första var att åka och träffa keramikern Hanna Tonek (en mycket spännande och duktig ung konstnär!) som öppnar en ateljé på Gränsö. På väg till henne träffade vi en kvinna som ganska uppfordrande krävde att vi skulle komma in och titta på en utställning hon ordnat. Det var vi inte beredda på och hade inte tid med. Hennes argument var att vi borde göra reportage om det eftersom hon annonserat i VT och eftersom ägaren ringt till tidningen och "sagt till om det".

Jag blir lika irriterad varje gång någon tror att man kan "köpa sig" redaktionellt utrymme för att man annonserat. Hur kan man tro att man kan "beställa" text och bild (som inte är annons) i en tidning? Ställa krav på vad vi ska göra?

Det här tycker jag att det verkar bli mer och mer av nu för tiden, mer styrning och kontroll. Fler som hör av sig och vill  bli omskrivna som någon slags gentjänst för att de annonserar. Fler och fler som vill läsa vad jag skrivit innan det publiceras.  Jag lägger mig inte i hur andra gör sitt jobb, jag litar på att den som är erfaren och kunnig gör sitt bästa i varje yrke. Efter 25 år som reporter känner jag mig ganska erfaren och rutinerad och anser mig nog klara av det mesta som jag ställs inför. Och behöver jag hjälp med att kolla fakta så ber jag om det. Men att folk i efterhand ska komma och peta i vad de har sagt och försöka styra vad jag skriver, det kan jag inte acceptera.

Öl

Med risk för att bli bluddrig: fredagkväll och ett gott öl, då mår jag bra. Ikväll blev det Ruddles County (mittemellan ale och lager tror jag) som är mycket gott.