Igång igen

Det blev en bra dag på jobbet, fast jag kände mig lite ringrostig. Nu är det nog ett par månader sedan jag senast gjorde en arbetsdag som allmänreporter. Men det kändes bra.

Jag gjorde ett roligt jobb direkt på förmiddagen när jag träffade tre duktiga och glada  textilkonstnärer som ställer ut tillsammans över sommaren på Storgatan 31. En riktigt rolig utställning, och ett bevis på att bara fantasin sätter gränser.

Ett par nyhetsknäck hann jag med under eftermiddagen, men de kan jag ju inte berätta om eftersom de inte publiceras förrän i natt i vår nättidning. 

En annan sak som gjorde mig glad: när jag kom till jobbet väntade en riktigt tjock bok på mitt skrivbord, recensionsexemplaret av John Irvings nya bok  "Tills jag finner dig". Jag tror den är på närmare 700 sidor, så det blir riktig läsfrossa framöver. Jag tog inte hem den idag, för jag har en annan bok jag ska avsluta först, och det kan jag kanske inte om jag har den hemma.

16 458 steg idag och 5,5 km-slingan på 43 minuter. Det är jag nöjd med. 

Jobbet kallar

I morgon börjar jag jobba heltid igen, efter ett halvår med 75 procents tjänstledighet för studier. Nu ska jag jobba hela sommaren, fram till och med den 18 augusti innan jag får vara ledig igen.

Det är på gott och ont, känner jag. Nu skulle jag gärna fortsätta vara hemma i sommar, och vara riktigt ledig ett tag. Att studera känns ju som ett jobb. Det är förstås stor skillnad på att skriva uppsats och skriva i tidningen, men arbetsmässigt skiljer det inte så mycket. Så studierna har ju känts som jobb, både i förberedelser och själva skrivandet.

Men omväxling blir det i alla fall. Både mot studierna, och mot hur det annars är på jobbet. Nu är det nytt folk, sommarvikarier, och de gamla vanliga arbetskamraterna är till stor del på semester, även om vi går lite växelvis.

Och så kommer det en massa turister till stan så man ser inte bara de gamla vanliga ansiktena. 

 

Rolling Stones

De börjar bli till åren, Rolling Stones. Jag har sett dem på konsert en enda gång, jag tror att det var 1970 i Göteborg. Då var de unga rebeller. De är väl fortfarande rebeller men åren hinner i fatt och nu är de alla i 60-årsåldern.

Hur livet som bandmedlem har varit kan vi läsa i en ny bok: "Enligt Rolling Stones". Boken är en intervjubok med de fyra bandmedlemmarna plus intervjuer med nyckelpersoner kring dem. Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts och Ron Wood står själva som författare men redigering av boken har gjorts av Dora Loewenstein och Philip Dodd. Intervjuerna gjordes under en av deras senaste turnéer och går tillbaka ända till när det började. Till exempel berättar Mick Jagger om sitt skiffleband Little Boy Blue and the Blue Boys på 50-talet, inspirerade av Lonnie Donnegan. Ibland spelade han ihop med Keith Richards som kom från samma lilla stad öster om London.

Det finns förstås massor av bilder från ett långt liv ihop. Men mest intressant är de egna berättelserna. Det handlar mycket om musik och turnéer, bland annat Mick Jaggers frenetiska scenkonst, men också personliga reflektioner och minnen av ett långt liv ihop.

Bandmedlemmarna berättar om Brian Jones drogproblem och ännu oklara död 1969. Droger är något som tidigt förknippades med bandet och Keith Richards redogör i detalj för när han arresterades i Kanada men att straffet för innehavet blev att hålla en gratiskonsert för blinda, tack vare vädjanden från en blind beundrare.

För oss som minns dem från 60-talet, när de slog igenom, och framåt är boken en skatt. Egna minnen man förknippar med olika låtar kommer tillbaka och musiken får en ny dimension genom boken.  

8 797 steg idag och 5,5 km-slingan på 43 minuter. 

Sommarregn

Regn är faktiskt ganska skönt ibland, åtminstone ett stilla sommarregn. Det har vi haft lite i eftermiddag, och ikväll. Mellan regnskurarna tog vi en tur i motionsspåret, men en extra dag utan motion kostar. Det tog 46 minuter, mot 43-44 minuter annars. I midsommar blev det bara promenader, inget ordentligt motionerande.

Nu har jag startat ett nytt livsprojekt, får se hur det blir med det. Ambitionerna är höga som vanligt… och all tid går åt.

Vart har tjejbloggen tagit vägen förresten? Någon som vet? 

Två deckare

I midsommarhelgen har jag läst två deckare:

Arnaldur Indridason: Mannen i sjön (2006):
Bokens intrig är följande: ett mansskelett hittas i en sjö, fastbundet vid en gammal rysk radioapparat för avlyssning av den amerikanska flygbasen på Island. Polisen förstår snart att det rör sig om ett mord någon gång på 60- eller 70-talet. Utredaren Erlandur, den tjurige gamle polisen med sitt eget livshelvete, kommer så småningom gåtans lösning på spåren, tack vare intuition, envishet och kollegialt samarbete. Det som gör den här boken till en bra deckare är både persongalleriet och den ganska ovanliga intrigen parat med ett historiskt skeende som ger ett vidare sammanhang. Deckare av idag inte bara förklarar och ser kritiskt på dagens samhälle, utan också på gårdagens. Detta är en av de bättre.

Annika Bryn: Morden i Buttle (2006):
Polisen Margareta Davidsson kommer till Gotland för att vila upp sig efter att ha blivit skjuten i tjänsten tidigare på vintern. Nu är det mars och hon har lånat en stuga i Buttle några veckor. Redan på färjan fattar hon misstankar mot en lastbilschaufför som är ombord på samma färja. Och redan första natten i stugan hittar hon liket efter en ung kvinna, som hon också lagt märke till på färjan eftersom kvinnan verkade så bekymrad. Det är en del osannolika händelser och samband i den här berättelsen, och ibland grenar den ut åt väldigt många håll. Men den har ett angeläget budskap.

Midsommar

midsommarNu är midsommar över för den här gången. Den optimala helgen för grillos, ölstank och dunkadunka långt in på natten är avklarad och vi kan ingå i semestertiden med lite mer utspritt sommarbeteende.

Då är det skönt att fly ut på landet, ostörd njuta fågelsång och bisurrande.

Jag undrar om det bara var vi som hade vatten i glaset till midsommarsillen och färskpotatisen i sommarsolen? Nja, några till var det nog.

Jane Fondas liv

En bok igen, men ingen recensionsbok. Igår kväll läste jag ut Jane Fondas memoarer "My Life so far", 579 sidor livshistoria. (Den har visst kommit på svenska i vår.)

Innan jag köpte den hade jag läst flera uppskattande recensioner om den, och jag är nog benägen att hålla med. Den är välskriven och innehåller mycket som är klokt och intressant. Givetvis berättar hon öppet om sitt liv, annars hade det knappast varit någon idé att skriva. Men det märks hur hon utvecklas under skrivandet, ju mer hon går tillbaka och reflekterar över sitt eget liv. Hon höll på i fem år och skrev. 

Hon delar in sitt liv i tre faser: ungdomen, äktenskapen, och tiden efter 60. Det är nu, i den tredje fasen, som hon anser sig ha blivit en mer hel människa sedan hon insett att hon behöver se mer till sina egna andliga behov än till de behov som hennes man har. 

Tidigare har jag sett och gillar flera av hennes filmer och det är intressant att läsa om hur det var då, och när hon uppmärksammades för sin politiska aktivism. Här berättar hon om sina motiv och sitt engagemang och hur det påverkade hennes arbete och hennes liv i övrigt. Mycket intressant.

Myggjagare

Det skulle vi behövt idag när vi var ute i motionsspåret. Det hade varit bättre än joggingskor.

Det har regnat under dagen och spåret går delvis genom ganska sank mark. Men myggen gjorde ju att vi gick på så snabbt vi bara kunde. Så det blev nytt tidsrekord i gång på 5,5 km: 43 minuter. Då var vi ganska flåsiga efteråt. 7445 steg har stegräknaren stannat på nu, men jag glömde faktiskt klämma fast den i morse. Kanske är det runt tusen steg till.

I eftermiddag och ikväll har jag uppdaterat min hemsida och flyttat om lite. Boktips har jag nu flyttat över i bloggen här, via min boksida (längst upp i högra menyn). Tyvärr går det inte att ändra datum på den, datum när jag skrev den första gången står kvar och det ser ju lite dumt ut när jag lagt in boktips med senare datum. Kanske kan jag få hjälp med att fixa det.

Vardagslyx

Karina Ericsson Wärn/Lotta Kühlhorn: Vardagslyx (2006).

Dyra dofter eller hotell hemma? Kanske både och. För den som värnar om vardagslyxen finns ingen anledning att välja, allt är tillåtet. Att unna oss vardagslyx tycker Karina Ericsson Wärn och Lotta Kühlhorn att vi ska göra. Bryt slentrianen och ge dig själv en lyxficka i vardagen uppmanar författarna, som till exempel hotellfrukost eller en utelunch med livskamraten mitt i veckan. Boken är en av många trendböcker i vår tid, böcker som handlar om fokusering på dig själv, både i det yttre och i det inre livet. Den här känns dock mer som en samling veckomagasinsartiklar i ämnet, men förpackade mellan hårda pärmar och är kanske mest en presentbok till den som redan har allt. Men lite kul är den.

Under våren har jag haft en enkät på min hemsida om vardagslyx. 43 personer har svarat på olika frågor om vad som är vardagslyx för dem. Kolla här

Fotboll som verktyg för samhällsanalys

I maj kom Franklin Foers bok Fotboll förklarar världen. Säkert är det många som läst den, nu i fotbollstider. jag som inte alls intresserar mig för fotboll som sport gillade verkligen den här boken.

Min recension:

Man behöver inte vara intresserad av fotboll och fotbolls-VM för att fascineras av Franklin Foers bok om fotboll. Visst handlar den om fotboll men det är inte sporten som är det intressanta, utan fenomenet fotboll som samhällsföreteelse.
Och frågan är om jag kan gå med på att det egentligen är en sport efter att ha läst hans bok. Snarare verkar fotboll vara affärer, våld och politik. Ädel tävlan och sportsmannaskap verkar inte ingå i fotbollsvärlden, åtminstone inte på hög nivå.
Missförstå mig inte. Franklin Foer älskar fotboll, och fotboll på lokal nivå har inte mycket likhet med den fotboll han skriver om. Hans bok handlar om världsfotbollen, de stora klubbarna och ligorna och som lever sitt eget liv efter i stort sett egna regler.

Det handlar om korruption, rasism, våld och död, översitteri och kvinnoförakt, religion mot religion. Och väldigt, väldigt mycket pengar.
Med hjälp av fotbollen förklarar han världen. Han förklarar varför människorna på Balkan är brodermördare, där Arkans lag, dödsmaskinen Röda Stjärnan är i topp. Han förklarar klassmotsättningarna och religionsmotsättningarna i Glasgow genom att berätta om ärkefienderna Glasgow Rangers och Celtic. Han förklarar korruptionen genom att berätta om Pelé i Brasilien och Berlusconis italienska lag FC Milan. Och så vidare.

Hela boken är ett inträngande och avslöjande reportage om något så vanligt och gränsöverskridande som fotboll, som också förklarar globaliseringen enligt Foer.
Det han främst gör är att sätta in fotbollen i nya sammanhang, inte minst historiska, kulturella och ekonomiska. Det är skickligt gjort och han har uppenbarligen lagt ner mycket arbetet på sitt verk.
Och det är fantastiskt bra skrivet, för han gör fotbollsfenomenet intressant långt utanför sin egen sfär.