Som väntat vann demokraterna valet i USA, och med god marginal, även om det inte var alldeles givet. Trassel med valapparater och misstanke om valfusk hindrade inte den demokratiska processen.
Frågan är vilken betydelse det får, mer än symboliskt. Ingen eller liten betydelse säger de som vet hur USAs konstitution och politik fungerar. Men den politiska betydelsen måste ändå vara betydande, som en missförtroendeförklaring mot Bushadministrationen och presidentens krig mot Irak, men också mot ultrahögern och moral majority som verkar vara på väg att tappa mark i USA enligt en tidigare artikel i DN. I stället verkar den kristna vänstern vara på väg att få större spridning. Samtidigt kommer också bright-rörelsen, amerikaner som står upp för att få vara ateister med tron på förnuftet i stället för Gud. En av dem är filosofen Daniel C. Dennett (recension i The Guardian av hans senaste bok). Kanske är ett skifte på gång, och Sverige ligger några år efter? Kanske kan förnuftet slå rot i det genomreligiösa USA, där det är värre att vara ateist än homosexuell? Kanske kan det råda verklig religionsfrihet och trosfrihet, så att även de som väljer att inte ha en tro på högre makter får samma acceptans för sin ståndpunkt som andra. (Läs mer om de nya ateisterna i USA i tidningen Fokus. Den här artikeln ligger tyvärr inte på nätet.)
Själv ligger jag sjuk, kraftigt förkyld, men måste förstås släpa mig upp till datorn och kolla läget i världen, även om det frestar på. Tänk vad ynklig man blir som människa av lite förkylningsvirus…
Andra bloggar om: valet i USA