Det finns många intressanta effekter av valet i USA, trots att det är ett mellanårsval och inte ett presidentval. Till exempel att en kvinna för första gången kommer att bli talman och att representanthuset nu får sin första invalda muslim. Lennart Frantzell i Silicon Valley skriver i sin blogg Det Progressiva USA om den förste socialisten någonsin i senaten, Bernie Sanders från Vermont. Bernie Sanders gillar Sverige och vill ha ett socialdemokratiskt USA så det gäller alltså inte det nutida Sverige. Egentligen är det ganska fantastiskt att det finns en delstat i USA som väljer en oberoende socialist till senator, inte en demokrat. "The rich are getting much richer, much faster than everyone else" konstaterar han idag.
Det som gör det så fascinerande att följa valet i USA är förstås nätet. Att allt finns där. Både fakta och analyser och medias rapportering. Vote from Abroad visar valresultat på kartan och i siffror, University of Michigan har en samlings- och länksajt, ANES är ett forskningsinstitut som startade på samma universitet och nu studerar de amerikanska valen, ja det finns mängder av information ute i cyberspace.
Det är skönt med datorn och nätet nu när jag är hemma och förkyld för nu orkar jag inte mycket mer än att slösurfa och läsa tidningar.
Andra bloggar om: valet i USA, politik, valresultat
Hej!
Hoppas snuvan lagt sej lite?
Jag håller med att nätet är fantastiskt allt finns där.
Blev enormt tydligt under valet i Sverige för min del.
//Fancy
Tack, idag är det bättre och jag har jobbat igen.
Ja, det som nätet ger så mycket mer av är ju förstahandsinformation, att jag kan gå till källan direkt som t ex med valresultatsiffrorna både i det amerikanska och det svenska valet. Att inte vara hänvisad till media kan vara viktigt. Men – det kräver också en större källkritik än tidigare, om jag går till källan själv och inte via någon annan som granskar den. Det får man lära sig.
Den här möjligheten, att kunna söka information direkt, har i alla fall ökat intresset betydligt hos mig på en rad områden.