Helgen har jag delvis tillbringat i sällskap med Klara Johansson, i Carina Burmans biografi ”K.J.”. Det är en fascinerande berättelse om en ovanlig människa. Klara Johansson var en av landets första studenter, en bland de första som läste på universitet i Sverige, och en av de första kvinnorna som anställdes på en tidningsredaktion. En pionjär på flera områden. Hon föddes 1875 och dog 1948. Strax efter sin fil kand-examen blev hon anställd på Stockholms Dagblad som litteraturkritiker 1899, efter en tid på kvinnotidskriften Dagny. Snart blev hon en mycket ansedd litteraturkritiker.
Jag gillar att läsa biografier, speciellt när det handlar om en så intressant person, skriven av en forskare som Carina Burman. När jag nu läst om Klara Johansson blir jag mer nyfiken på den här tiden och de kvinnor som då var aktiva feminister. Mycket av det som berättas om deras livsvillkor går att känna igen idag, som attityden till kvinnor, stressen i det dagliga arbetet, kraven på att vara duktiga osv. Egentligen slår det mig hur lite som egentligen hänt, trots att vi idag har formell jämställdhet i Sverige med lika rättigheter för båda könen.
Min recension av boken finns här.
I boken nämner Carina Burman vid ett par tillfällen Ellen Fries. Hon var född på en gård här i närheten, strax utanför Västervik 1855, och blev den första kvinnan som disputerade för doktorsexamen i Sverige. Det skedde 1883 och givetvis klarade hon det ypperligt. Jag hoppas få tillfälle att skriva en artikel om henne, kanske till nästa år när det är 125 år sedan hon doktorerade.
Andra bloggar om: Klara Johansson, Carina Burman, biografi
Blåser litet ”stå-ut-tålamod” till dig!
Du kanske drar vinstlotten, semester med sol o bad. Det har vi som haft tidig semester totalt missat i år, i vart fall vi som varit hemma i Sverige!
Tack Mia! Det behöver jag nog. Kanske har du rätt. Jag tror på en solig och fin sensommarsemester i år.
/Eva