För en liten stund sedan kunde jag läsa på VT:s nättidning att Dackarna vann SM-finalen i speedway och Västervik fick silver. Jag har följt min kollegas rapportering under matchen ikväll för att se hur den drar trafik (alltså inte av intresse för speedway). Vi har gjort en ganska stor satsning på webben nu under speedwayfinalerna och det märks på besökssiffrorna. Just nu kan jag se under ”Mest lästa idag” att artikeln om matchen fått 6778 klick. Det är rekord i vår nättidnings historia. Vår webb-tv har också rekordhöga tittarsiffror.
Statistik är intressant tycker jag, och än mer intressant blir det när man analyserar och tolkar den, och börjar fundera på vad den egentligen visar. Alla som jobbar med nättidningar, åtminstone i vår koncern, är mycket fokuserade på trafikstatistiken.
Det här är ju egentligen att sitta och jobba på min fritid. Och det är kanske inte alltid så bra, men vi som lever i protestantiska länder är ju idoga och har en hög arbetsbenägenhet. Det har nationalekonomen Horst Feldmann vid University of Bath i Storbritannien kommit fram till, enligt en artikel i DN. Samma studie omtalades i BBC:s Newspod igår och då intervjuades även Anthony Giddens som menar att det stämmer med Webers gamla teori. Det är den protestantiska kulturen som gett oss ett samhälle där arbete anses som viktigt.
Vi i protestantiska länder medger gärna att vi har en liten Luther på axeln som ser till att vi är flitiga. Så ock jag. Vi har lärt oss att arbete och flit leder till lycka, och visst gör det väl det. Arbetet är oerhört viktigt, och därför sitter jag och jobbar en kväll så här.
Nu ser jag att antalet klick på matchartikeln ökat till 6912 under tiden jag skrivit detta.
Andra bloggar om: speedway, arbete, Weber, Feldman, protestantiska samhällen, statistik