Nu är lingonen kokade till sylt. Jag använder ett recept jag alltid använt, så länge jag kan minnas, och som jag har antecknat. För varje liter lingon tar jag 4-5 dl socker och 2 dl vatten. Sockermängden kan varieras lite beroende på hur mogna lingonen är. I det här koket finns inga övermogna lingon men en del på gränsen till mogna så jag tog den större sockermängden.
Fem burkar lingon blev det. De små är nog på cirka 7-8 deciliter och den större på kanske en liter. Några ska in i frysen när de kallnat.
Lingonsylt kan användas till mycket, inte bara middagsmat och på gröten. En sorts kakor med lingon, som jag gör ibland, är lingonrutor. Både sött och syrligt på samma gång.
(Cirka 80 st)
4,5 dl vetemjöl
1,5 dl socker
3 tsk bakpulver
150 gr smör
1 ägg
2 dl lingonsylt
Täcke:
1,5 dl havregryn
1 dl socker
50 gr smör
1 tsk vaniljsocker
Blanda mjöl, socker och bakpulver och finfördela smöret i blandningen till en grynig massa (använd gärna matberedare).
Tillsätt ägget och rör hastigt ihop smeten.
Lägg bakplåtspapper i en liten långpanna (cirka 25×35 cm) och tryck ut smeten jämnt i långpannan.
Bred över lingonsylten.
Täcket:
Rör samman havregryn med socker, smält fett och vaniljsocker. Strö blandningen över kakan.
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader under 25-30 minuter, tills kakan är torr och har fått färg.
Skär den i rutor när den svalnat lite.
Receptet kommer från ett veckotidningsurklipp (troligen Året Runt) från 80-talet någon gång.
Andra bloggar om: lingonsylt