Sommarläsning

Nu har jag läst två av sommarens semesterböcker. Plus en biografi.

Kjell Sundstedt ”Till Gertrud”: En dokumentär om hans mammas syskon som växte upp på Öland. På 30- och 40-talet skickades de på sinnesslöanstalter sedan deras mor dött, men egentligen utan annan orsak än att deras pappa inte kunde ta hand om dem. Flera av dem steriliserades, utan samtycke, för att man då ansåg att människor som dem inte skulle sprida sina gener. En av systrarna var i många år på Norra sjukhuset här i Västervik. Det är gripande och fängslande läsning, där han gör det privata till allmängiltigt. Mycket bra, man kommer nära de enskilda personerna. Tvångssteriliseringarna är en skam. Läs mer om boken på vt.se.

Martin Bengtsson ”I skuggan av San Siro”: Fotbollsbok. Men den handlar inte om fotboll utan om livet som proffssspelare. Martin Bengtsson fick tidigt chansen att gå långt. Redan som 18-åring blev han proffs i italienska Inter, men kände snart hur lusten försvann och hur han själv reducerades från att vara människa till att vara en fotbollsmaskin. Det slutade med ett självmordsförsök. Det här är också en gripande berättelse, och efter att jag läst den är jag tacksam att han skrivit den.

Liza Mundy ”Michelle Obama”: En biografi om USA:s presidentfru. Den ger en lite större helhetsbild av Michelle Obama än vad medierapporteringen ger, men säger inte så väldigt mycket om personen Michelle Obama, vem hon egentligen är. Snarare en framgångssaga, och det är ju det hennes liv är. Men hon känns ganska mänsklig när hon till exempel kritiserar maken för att han aldrig är hemma och tar ansvar för hem och barn. Det är en nyanserad berättelse, men ganska ytlig. Intressant. En personifiering av den amerikanska drömmen.

Efter att jag läst Kjell Sundstedts bok beställde jag hans film ”Den nya människan”.