Citronmarängpaj i ugnen

citronpajIkväll håller vi oss hemma och inne och firar det nya året, maken och jag. Innan det mörknade hann jag köra in ved i pannrummet, för nu går det åt när det blivit så kallt. -14,4 i natt.

Nu står en citronmarängpaj i ugnen, kvällens efterrätt. Den har jag gjort många gånger, och den är uppskattad. Oftast har jag gjort pajen utan marängskal (bild till höger här) och i stället serverat med vispad grädde.

Den är nästan godare dagen efter.

Jag tror att det är en ganska vanlig paj, särskilt i USA. Mitt recept har jag på en handskriven lapp i en pärm sedan många år och jag minns inte nu varifrån jag fått det. Men det är värt att prova.

Receptet:

Pajdeg
4 dl vetemjöl
175 gr rumsvarmt smör
1 msk socker
1 ägg
Hacka ihop mjöl och smör, tillsätt sedan socker och ägg. Låt degen vila en timme.
Klä en pajform (en 28-centimeters brukar vara lagom) med degen, låt den stå i 15 minuter och grädda sedan i 20 minuter i 200 grader.

Citronkräm
3,25 dl vatten
1,5 dl socker
1 dl maizena
skal av 1,5 citroner
saft av 2 stora eller 2,5 mindre citroner
3 äggulor
1 ägg
1,5 msk smör
Blanda vatten, socker, maizena och citronsaft i en kastrull. Koka upp under omrörning och koka ett par minuter. Rör hela tiden.
Vispa ihop gulor och ägg, rör ner det i saftkrämen och låt den sjuda upp under ständig vispning.
Blanda i citronskal och smör. Bred på pajskalet.

Maränglock
3 äggvitor
1,25 dl socker
Vispa vitorna till hårt skum. Vänd försiktigt ner sockret.
Bred marängsmeten ovanpå citronkrämen i pajen. Grädda i cirka 10 minuter i 150 grader.

2 reaktioner till “Citronmarängpaj i ugnen”

  1. Jag tänkte baka en citronmarängpaj till helgen, men har inte min vanilga receptbok med mig där jag är nu, så vilken tur att du hade ett liknande recept!

  2. Jag lovar att det är jättegott. Servera med lite krämig vispgrädde, kanske med lite vaniljsocker i om du gillar det.

Kommentarer inaktiverade.