Olivträd

Sista maj och ett sista inlägg den här månaden. Det blir om mitt nya olivträd som jag fått idag:

olivträd

Jag fick trädet idag, och blev så väldigt glad. Att få ett träd är att få något att ta hand om, och som varar så länge trädet lever. Jag ska vårda det ömt och göra allt jag kan för att det ska trivas.

Tyvärr kom jag inte hem tidigt nog ikväll för att kunna ta någon bra bild i dagsljus, den här bilden blev bäst. Det blommar nu, och kanske kommer det att bära frukt om några år. Det är några decimeter högt och står i en kruka. När det blir lite varmare i sommar ska det få vara ute i solen.

Ikväll har jag läst att olivträd kan bli 2000 år gamla.

Lådor till tomaterna

tomatlåda

I den här odlingslådan ska mina tomater få växa när jag har planterat ut dem. Det sker förmodligen i veckan nu.

I helgen har jag snickrat två sådana här odlingslådor till tomaterna, en större och en mindre. Anledningen är att jag inte har något land att sätta dem i med tillräcklig sol och skydd. Tomater mår bäst mot en södervägg eller mur i söder. På vår södersida av huset finns inga rabatter utan mest berg. Huset är byggt på toppen av en bergknalle.

Förra året odlade jag i vita plasthinkar, och det fungerade bra men det ser lite tråkigt ut tycker jag.

De här odlingslådorna är ju inte vackra precis, för de är gjorda av skräpvirke som jag hittat och spillbitar vi fått. Några plankor har t ex använts under en vedstapel.

Det roligaste har nog varit att komma på konstruktionen och tänka ut hur jag ska gå tillväga. Jag har t ex gjort handtag för att det ska gå att flytta på dem när det är tomatplantor i. Det görs en del arbeten på huset där vi bor nu och vi måste kanske flytta undan de tillfälligt för att ge plats för byggnadsställning.

Stolparna i hörnen är till för att fästa snörena i som ska ge tomatplantorna stöd.

tomatlåda

På bilden ser det ut som om det är olika längd på stolparna i hörnen, men det är det inte i verkligheten. På stolparna har jag spikat i småspikar att binda snörena i, på samma höjd överallt.

Det måste ju vara dränering så att vattnet kan rinna ut och därför är det springor mellan sidor och golv. Jag ska lägga odlingsduk i botten så att inte jorden rinner ut.

päronblom

Nu blommar även päronträdet.

Blomprakt

Idag måste jag bara visa lite försommarblommar. Det är som allra vackrast nu. Igår plockade jag liljekonvaljer i skogen, till svärmor på mors dag. Fast hon fick dem igår.

mandelblom?

Sådana här har vi flera tuvor i gräsmattan. Är det mandelblom? ”Mandelblom, kattfot och blå viol…”

grannens rabatt

Grannen har prunkande rabatter överallt. De lila små blommorna vet jag inte vad det är.

äppelblom

Nu blommar alla äppelträden. Det ser ut att bli mycket frukt i år också.

Håkan Nesser

Håkan Nessers nya bok  heter ”De ensamma” och kom ut i förra veckan. Den ska ju vara en deckare, och det handlar om två dödsfall, men ändå tycker jag att den är mer roman än deckare. På något sätt känner jag inte riktigt igen hans stil, jag får en känsla av att han förändrat sig men kan inte riktigt sätta fingret på det. Och slutet gillade jag inte, även om resten av boken är bra.

Läs min recension i VT.

30 potatisar är nu synliga i landet. Och de flesta omplanterade jordgubbsplantorna ser ut att må bra.

Andra bloggar om:

Grävande helg

Det känns som om jag inte gjort annat än grävt hela helgen. Framför allt känns det i höger arm. Fast lite träningsvärk är inte så farligt. Nu är i alla fall jordgubbslandet rensat, omgrävt och omplanterat. Vi har också lite mindre gräsmatta och lite mer grönsaks- och potatisland numera. Och sju potatisar har kommit upp!

potatis

Den ser riktigt stor ut men det kommer allt att dröja ett tag innan det är dags för skörd. Men lite extra näring från gräsklippet ska nog hjälpa till.

I helgen gjorde jag också årets första rabarberpaj. Då är det försommar på riktigt, tycker jag.

rabarber

Den är stor och fin nu, vår rabarber. Den har två stora knoppar på väg att slå ut och jag funderar på om det är meningen att man ska ta bort blommorna, om det hämmar rabarberns tillväxt? Jag måste ta reda på det.

Idag har jag köpt fem tomatplantor som ska skolas in under veckan och eventuellt planteras nästa helg, om vädret tillåter.

Kajp

Förra helgen fick jag veta av en granne att det växer kajp här i närheten. Tack vare samma granne kunde jag i helgen hitta beståndet av kajp, och plockade en del. Det hamnade i en stuvning med mangold som ingick i söndagens middag.

kajp2

Kajp är en vild lök, som liknar purjolök men är smalare i skaftet. Den är ganska mild men har en distinkt smak. Här påstås den bara växa på Öland och Gotland men det är alltså inte helt sant. Själv förknippar jag kajp med Gotland, fast jag tror inte jag ätit den tidigare. Vanligast är nog att göra soppa på den.

Tänk på att klippa av kajpen ovanför löken så att den kommer tillbaka nästa år.

Det är ganska fantastiskt att bo mitt i naturens eget skafferi.

Blommande fruktträd

körsbärsblom

Körsbärsträdet står nu i full blom sedan några dagar. Snart är det överblommat.

körsbärsblom

Förra året tror jag att det var mer blommor än i år. Men det blir nog gott om körsbär ändå.

äppelblom

Ikväll upptäckte vi att det ena äppelträdet också fått utslagna blommor. Det ser ut att bli stor skörd i år också.

Uppstickare

Jag måste bara få visa den allra första lilla antydan till att potatisen växer:

potatis

Ett potatisstånd till i den första raden har tagit fart. Det här är de potatisar jag förgrodde i jord i pannrummet. Vi hade ju ett par frostnätter precis efter att jag satt dem, och de första späda skotten skrumpnade ihop då. Men de har kommit tillbaka, med kraft. Hoppas alla fem klarar sig.

Grön vår

Tänk så fort det blivit grönt nu. Allt grönskar, och med regnet och värmen går det så snabbt.

grönt

Det här är väl ett vanligt ogräs antar jag, men vet inte vad växten heter. Blomman är luddig. Jag ska fotografera den igen när den slagit ut. Jag vill lära mig mer om växter.

Dagens arbete i trädgården har resulterat i ett till en tredjedel omgrävt jordgubbsland plus ett nytt litet potatisland där jag satt två rader Inova. Jag har grävt upp det i gräsmattan.

potatisland

Att gräsklipp ska vara näringsrikt har jag hört, och provar det nu. Egentligen skulle det väl vara mer men jag tog så mycket jag fick ihop från gårdagens gräsklippning och har lagt ovanpå potatislandet och jordgubbslandet.

Mer om min odling.

För att vila lite från grävandet hjälpte jag granntjejen att bygga en trappa i eftermiddag:

Det är en ogrässlänt ner från gårdsplanen mot stora gräsmattan, och vi går ofta där utan att det egentligen är någon stig. Och när det regnat blir det halt, så vi har båda två gått och funderat på hur man skulle kunna bygga en trappa där. Vi diskuterade det igår och hon satte igång direkt. Vi hjälptes åt att göra klart idag.

påskliljor

Rabatten vid dörren. Även om de är sena är de fina.

Sår för senare skörd

Idag har jag sått årets grönsaker och satt löken. Givetvis har jag dill och persilja, gul lök och morötter. Det är standard i mitt land. Förra året provade jag mangold och vi blev mycket förtjusta så det blir det i år också. I år blir det även sockerärtor och en rad rödbetor, om de tar sig. Och lite isbergssallat. Om nu inte mördarsniglarna äter upp allt när det kommer upp. Idag hittade vi de första fem-sex spanska skogssniglarna. Nu är de döda och förintade. De stackars små liven. Men i min trädgård ska de inte vara.