Igår fick jag ett brev från Försäkringskassan med en blankett jag ska fylla i om min sjukskrivning, eftersom den överskrider tiden som arbetsgivaren betalar. Bland annat ska jag beskriva min arbetsförmåga, om jag har någon. Ja, det är väl bra att göra en avrapportering, även om jag är sjukskriven ända till den sista december av läkaren. Numera bryr sig ju inte Försäkringskassan om ifall du är sjuk, bara om du kan jobba eller inte.
Det som stör mig med det här brevet är den hotfulla tonen. I ett informationsblad i brevet står det så här:
Alltså: om de bedömer att jag kan börja arbeta måste jag göra det genast, annars förlorar jag framtida sjukersättning. Ett hot om framtida vedergällning. Obehagligt, tycker jag.
Jag kan tänka mig att många fler än jag känner obehag av detta hot.
Kan jag jobba ska jag naturligtvis inte ha sjukersättning. Men om jag i ett sådant läge väljer att inte börja jobba utan i stället rehabiliterar mig så att jag blir frisk så snabbt som möjligt, det måste väl ändå vara mitt eget val.
Man kan ju också undra vad som är viktigast: att till varje pris börja jobba igen, eller se till att man verkligen blir frisk. Själv ägnar jag all kraft och tid jag kan åt att gåträna och hålla mig i rörelse och däremellan vila med benet i högläge, allt enligt doktorns och sjukgymnastens ordination. Jag tänker inte heller utsätta mig för sådana risker som det skulle innebära att försöka ta mig ut och nerför vår långa stentrappa utan räcken så länge jag har gips. Den dagen, den 22 december, när jag ska till sjukhuset och ta bort gipset, då har jag tingat hjälp.
Att ramla omkull igen är det jag är allra mest rädd för nu.
Det allra viktigaste för mig är att bli frisk snabbt så att jag kan börja jobba igen så fort sjukskrivningen är över. Det tänker jag inte äventyra.
Folksam har däremot en generösare attityd. Av de har jag redan fått ersättning genom fackets kollektivförsäkring. Det tackar jag för.
Hej Eva!
Jag vill bara berätta att jag har länkat till det här inlägget från min blogg. Har du något emot det så får du hojta högt… men jag tror det är OK om jag känner dig rätt….
Mia, det är bara bra om du länkar.
Känner igen den där hotfulla tonen.
Senaste åren var jag först helt arbetslös för att sedan återkomma till min gamal arbetsplats som timvikare. När jag deklarerade ”Arbete” på mitt stämpelkort till a-kassan så kom ett brev där det stod att de noterat att jag deklarerat arbete och att jag därför var tvungen att skicka in ett arbetsgivarintyg i annat fall så skulle jag stängas av från vidare ersättning.
Till avdelninge obegripliga lagar och paragrafer kan detta noteras: Nu är jag på en annan skola och arbetar deltid och stämplar upp till heltid. Regeringen har infört en begränsning på 75 såna deltidsdagar. Mina deltidsstämpeldagar börjar nu ta slut och då har a-kassan meddelat mig att jag ska säga upp mig och stämpla helt arbetslös, eftersom man har hela 300 såna dagar. Länk Det är alltså bättre att gå helt arbetslös än att arbeta deltid i dagens Sverige.
Det verkar ju inte klokt på något vis. När jag läste det som du länkar till verkar det som om hur du än gör så mister du din a-kassa. Säger du upp dig själv får du ingen a-kassa, stannar du kvar på ditt deltidsjobb får du ingen a-kassa. Eller fattar jag fel?
Om jag säger upp mig så får jag full a-kassa, om min deltidslön inte är högre än a-kassan. Men det verkar inte mer klokt för det!