Tillbaka igen

Igår började jag jobba på tidningen igen, efter sjukskrivning och tjänstledighet. Det är fyra och en halv månad sedan sist. Konstigt nog kom jag ihåg alla inloggningar, det verkar sitta mer i fingrarna än i hjärnan.

Lite annorlunda känns det nu, efter att ha varit därifrån så länge. Jag lever fortfarande i någon slags lugnare takt, känner mig inte riktigt inne i jobbstressen än. En bidragande orsak är nog att jag inte kan gå så fort än, och då får man en lite saktare lunk än normalt.

Efter arbetsdagen är jag trött i benet och det är så himla skönt att komma hem till fåtöljen på kvällen och få lägga upp benet på pallen och vila.

Framför allt är det roligt att återse alla igen.

Det svåra är att vänja mig vid att gå upp tidigare på morgonen varje dag. Även om jag inte börjar förrän klockan tio på förmiddagen tar morgonrutinerna och bilåkandet så mycket tid så att jag nu går upp halvåtta. Sedan, när jag kan återuppta mina morgonpromenader, blir det ännu tidigare. Och jag som är så extremt morgontrött och kvällspigg.

Misstagen i livet

Läs Jonathan Franzens nya bok! Den heter ”Freedom”, kom ut i höstas i USA och kommer förhoppningsvis på svenska framöver. Det är tio år sedan hans förra roman, Tillrättalägganden, så det var dags tycker jag.

Den här är minst lika bra, snarare bättre. Det som gör den så bra är hur skickligt han fångar tidsandan med sina ord, och människors tillkortakommanden. Det handlar om misstag människorna gör, och hur de här misstagen förändrar livet.

Han skriver om familjen Berglund i St Pauls, en liberal intellektuell medelklassfamilj med mamma, pappa och två barn. Föräldrarna Patty och Walter är födda i slutet av 50-tslet och har mötts på universitetet. Det är 2004 och deras två barn Joey och Jessica är vuxna och har nyss flyttat hemifrån. Walter har en svensk farfar.

Vi får följa dem från ungdomstiden fram till idag. Walter är jurist och arbetar med miljövård i storbolagen och Patty är hemmafru trots att hon kunde blivit idrottstjärna. Walters bästa vän sedan collegetiden är Richard Katz som blir berömd rockmusiker. Mycket av berättelsen kretsar kring dessa tre, och deras förhållanden till varandra. Patty är från början förälskad i Richard men väljer hans snälla kompis som är så uppenbart förälskad i henne, men inte äventyrlig som Richard.

Är hennes val ett misstag? På kort sikt, på lång sikt? Det kan tyckas så.

Båda föräldrarna har också problem i sina förhållanden till barnen, men på helt olika sätt, och kanske utifrån olika misstag de gör. Livet böljar fram och tillbaka och detta är en mycket fängslande historia.

Andra bloggar om:

Lysning 1831

Några lediga dagar ger mig tillfälle till mer släktforskning. Kommer jag någonsin att sluta fascineras av dessa djupdykningar i mikrohistorien?

För en stund sedan hittade jag i kyrkoarkivet lysningsnoteringen för min farfars morföräldrar 1831. De hette Olof Nilsson (son till Nils Näsman) och Katrina Arvidsdotter och gifte sig den 19 november i Hjertum i Bohuslän.

lysning 1831

Så här står det i prästens anteckning (med reservation för feltolkning):

”1831 8/10 utgafs lysning för drängen Olof Nilsson från Neder Torp och pigan Cathrina Arfwidsdotter från Tomten. Han född här den 1805 22/1 flyttat? 3 års tid i Torsh återkom med Bonei 1823 24/10 af Pr Åhllottem. Hon född här den 1809 23/10 har ständigt vistats i församlingen. Ingen släktskap. Båda utan annan ägta förbindelse. Pigan ??? samt dess fader enkl Arfwid Roth vid Öggärdet närvarande förklarade sitt bifall. Ingen bevittning ?? ?? Charta betaltes?. Lystes 1a gång i Hjertums kyrka 1831 9/10. Vigdes den 19 nov 1831.”

Jag tycker att det är ganska svårt att läsa och tyda, mer vana släktforskare klarar nog det bättre. Men man får lägga pusselbit till pusselbit, och även ta hjälp av varandra.

Andra bloggar om:

Oblyg soldat

Bohusläns regemente deltog 1807 i kriget i Pommern. Vid mönstringen i Stralsund den 2 juni 1807 fanns soldaten Sven Oblyg med. Jo, han hette faktiskt så:
soldat

Ett fint namn tycker jag. Som ni ser var han från Västergötland. 43 är hans ålder och 24 de år han tjänat kronan som soldat. Han är 5 fot och 8,5 tum lång, det vill säga 174 cm, och är gift.

Nästa soldat i samma kompani heter Christian Granat och är lite längre och lite yngre.

De här två råkade jag få ögonen på när jag letade efter min egen anfader soldaten Arvid Roth, som kom från Hjertums socken och var placerad i Fräkne kompani i samma krig. Han tog värvning 1798 och tog avsked 1817. Då var han inte stridsduglig längre, enligt hans befäl. Och Sverige var ju inte längre i krig och skulle aldrig mer vara, fast det visste man ju inte då.

De hade fina namn, soldaterna som gick ut i kriget mot Pommern: Trogen, Fröjd, Tiger, Kling, Fredlig(!), Rask (det känner vi ju igen från Wilhelm Moberg), Snäll, Flink, Skarp, Blixt och Wacker. Och en soldat hette Eric Gadd.

Mönstringsrullorna finns tillgängliga för släktforskare via Riksarkivet.

Det är vackra gamla dokument men letar i:

soldatforskning

Ännu har jag inte besökt något arkiv, bara letat på nätet. Där finns det mesta.

Andra bloggar om: ,

Filosofiska funderingar

filosofi

Är det en hare eller en fågel på bilden? Är det bokstäver eller siffror? Allting är inte alltid vad det synes vara. Men oftast.

Hur lång är en stund? Är det en timme eller en kvart? Hur långt är ett ögonblick? ”Jag kommer om fem minuter”, betyder det verkligen fem minuter? Eller tio? Eller en kvart?

Vi säger att vi behöver ställtid för att få något gjort, alltså den tidsrymd som vi skjuter upp det vi ska göra för att slippa göra det just nu, utan senare. Den ställtiden kan vara lång, flera dagar kanske, eller några minuter kort. Egentligen tror jag att ställtid var den tid det förr tog att sela av och ställa in hästen i stallet efter ett dagsverke i skogen eller på åkern.

Det sägs att vi ska leva i nuet. Är nuet just nu, som genast blir nyss? Eller är det kommande ögonblick och stunder?

I Midsommarkransen

Februari försvann fort och nu är det redan vårmånaden mars. När mars tar slut hoppas jag att snön är borta. Ska vi slå vad?

I Midsommarkransen är det stora snöhögar kvar och is och packad snö på trottoarerna. Men det gör inte så mycket, det är väldigt trevligt här ändå några dagar.

Midsommarkransen

Favoritfiket heter Bagare Bengtssons Brända Bullar. Fast de har goda kakor där också, till exempel morotskaka:

Midsommarkransen

I andra hörnet av torget ligger nästa kafé:

Midsommarkransen

Ett Skafferi heter det, och har goda mackor till kaffet.

Midsommarkransen

Lite längre bort på huvudgatan ligger ett loppis, eller antikaffär med loppis i källaren. Där finns praktiskt taget allt. Men jag köpte inget, tittade bar, när jag var där igår.

Midsommarkransen

Den här kartan är från 1932. Jag har fotograferat av den med mobilen så den är inte helt skarp. Men man ser i alla fall att de södra förorterna ännu inte är särskilt utbyggda. Midsommarkransen finns, här började man bygga stadshus kring sekelskiftet 1900 om jag minns rätt. Det skriver författaren Kjell Johansson om, bland annat i boken ”Huset vid Flon”. Jag undrar var Flon ligger.