Pepparkaksdags

I år har jag faktiskt bakat pepparkakor. Det är länge sedan sist, tio år kanske. Det var när pojkarna fortfarande bodde hemma.

pepparkakor

När de var små bakade jag pepparkakor varje år. Alltid på egen deg, trots att det är mycket bekvämare att köpa färdig deg. Men jag vill göra det från grunden. Dessutom vill jag ha den gotländska sorten, med pomerans. De är extra goda. Och degen är så himmelens god, som godis. Fast man får passa sig för att äta för mycket av den, förstås.

pepparkakor

Gör man egen deg ska den stå kallt minst ett dygn innan man bakar ut den. Jag brukar låta den stå två dygn, det blir bra.

pepparkakor

De här stora grisarna ska vi ta till kaffet på julafton.

Receptet på gotländska pepparkakor kommer från Gotland. Jag är nästan säker på att jag fått det från mina barns fars faster Elvy för länge sedan.

Gotländska pepparkakor

250 gr smör
2 dl vatten
4 dl socker
2 dl sirap (helst ljus)
2 msk kanel
1 msk kardemumma
1 msk malda nejlikor
1/2 msk malda pomeransskal
1 msk bikarbonat
15 dl mjöl

Koka upp vatten, socker och sirap. Häll det över smöret och kryddorna i en bunke. Rör om, låt det svalna till rumsvärme. Rör sedan i mjölet som blandats med bikarbonaten. Låt stå övertäckt 1-2 dygn.

3 reaktioner till “Pepparkaksdags”

  1. Ser riktigt fina ut! Mina fick vi köra en extra vända i ugnen.. tog ut dem lite tidigt. Roligt att du gjorde degen själv också, det ska jag göra någon gång med, känns roligare med ”riktig” deg :)

  2. Fina kakor. jag använder precis samma recept, men pomeransskalen står inom parentes, så dem har jag aldrig testat att ta med. Får göra det nästa gång. Har aldrig köpt deg, det är ju så superlätt att röra till en egen. Ha ett bra bak!

  3. Anna-Lena: Prova pomeransskal nästa gång, det ger lite extra smak åt pepparkakorna. Ja, det är lätt att göra degen själv.

Kommentarer inaktiverade.