Idag har jag huggit ved i ett par timmar. En trevlig sysselsättning, som jag verkligen gillar.
I pannan kan vi elda med ganska stora vedträn så den veden behöver vi sällan hugga, även om det händer. Björkveden sparar vi till eldning i kakelugnarna och då ska det inte vara så stora vedträn, utan lite mer som de här. Dessutom hugger jag några i mindre pinnar för att ha som tändved.
Vi köper kapad och klyvd ved i 15 kubikmeter åt gången, som regel två gånger per år. Det är blandved och brukar innehålla en hel del björkved. Den sorterar jag undan för att ha till kakelugnseldningen, och vi har en ganska stor hög med björkved nu. En del av den veden behöver alltså huggas.
Resultatet av en del av dagens vedhuggning blev detta. Stora björkvedträn med knaggar i, det vill säga med avhuggna grenfästen, är ibland för svåra att klyva så de får gå i pannan. Jag gör alltid ett försök först, och ofta går det att ”skala av” någon bit eller två, men själva knaggen är svår att hugga sig igenom. Ingen idé att försöka för mycket, då riskerar jag bara att hugga snett och hugga mig i foten i stället. Det har varit nära ett par gånger, så numera är jag ganska försiktig.
Vi gillar att elda i kakelugnarna, så det går åt en del björkved. För att få upp värmen ordentligt i kakelugnen, så att den är riktigt varm men inte överhettad, tror jag att det går åt ungefär en halv sådan här vanlig vedkorg med björkved, eller lite drygt.
För att björkveden ska vara riktigt torr och fin får den först ligga och torka i vedskjulet minst ett halvår, ofta längre. Fortlöpande tar jag in björkved som mellanlagras i pannrummet, för att vara helt torr när vi ska elda med den. Där brukar vi har fyra-fem banankartonger med björkved stående, och därifrån tar vi upp veden i lägenheten. Det som jag har huggit idag kommer vi inte att elda med förrän om några veckor, med den här logistiken.
Efter björkveden högg jag lite tyre. Tyre är vedträn av fur som är väldigt rika på kåda. De dryper av kåda. Det gyllenbruna i pinnarna är kådan i träet. Kåda brinner väldigt bra så tyre använder man som tändved. Det ska vara pinnar, inte hela vedträn, då blir det för mycket och kan säkert få pannan att explodera, för det flammar upp rejält. Tyrepinnarna på bilden kommer från ett enda vedträ och vi har massor av tyrevedträn. Alldeles för mycket, jag vet inte hur vi ska göra av med dem. Det räcker med en tyrepinne för att tända upp en brasa i pannan eller i kakelugnen.