Vi har en väldigt stor äppelskörd i år trots att inte alla träd bär frukt. Och de äpplen vi fått är väldigt fina.
Just nu har vi äpplen överallt. På verandabänken, i lågor, i hinkar, i fruktskålar… Jag vill ju ta dem tillvara så mycket det går. Ändå är det massor som går till spillo. Än sparar jag dem utomhus, för då håller de sig bra. Tyvärr har jag inget kallskafferi i köket. Men är det risk för frost får jag ta in dem.
I vår trädgård, som vi delar med två grannar, finns nio gamla äppelträd. Två av träden har burit rikligt med frukt i år, tre har gett lite, och de andra inget alls. Tur är väl det, annars skulle det varit ett heltidsjobb att få bort alla äpplen.
För att inte vilda djur ska lockas in i trädgården och äta äpplen försöker vi få undan fallfrukten. Hyresvärden har ställt en kärra i trädgården där vi slänger skadad frukt, och så kör han iväg med det då och då. De senaste dagarna har det blåst en hel del och de mogna äpplena i träden har fallit ner. Vi har fått kasta mycket.
Tidigare i höst har jag plockat ner äpplen och fyllt en kartong som ska få stå och vänta till längre framåt vintern. Igår blev det en kartong till. Här är det tre olika sorter, och tyvärr kan jag inte namnen på en enda sort. Det är gamla äppelträd här, från 30- och 40-talet. Det är bara en sort på varje träd så de har nog inte ympats på.
För att få ner äpplena oskadda använder jag en äppelplockare som jag lånat av en granne. Plockaren har ett ställbart skaft så det går att nå frukt ganska långt upp i trädet.
Av äpplena gör jag förstås mos. Inte passerat mos utan jag kokar äppelbitar så att det blir lite ojämnt mos. Extra gott, tycker jag, men en del jobb med att skala och kärna ur. Det mesta moset fryser jag in för med så lite socker som jag använder blir det inte så hållbart, och konserveringsmedel vill jag inte använda. Nu kokar jag mos lite då och då, för frysen börjar bli full. Och äppelpaj och äppelkaka blir det förstås också.
Äppelmos
1 kg äppelbitar
1 dl vatten
2 dl socker
Skala äpplena, skär dem i bitar och kärna ur dem. Koka äppelbitarna med vattnet tills de är mjuka och mosiga nog, kanske cirka en kvart.
Rör i sockret och koka upp igen. Färdigt.
Sockermängden kan behöva varieras beroende på vilken sorts äpplen det är. Smaka av innan du kokar upp moset sista gången.
Jag gör också äppelchips som jag torkar i ugnen.
Så här gör man: Skala och skiva äpplena i tunna skivor. Torka dem i ugnen i 90 grader 4-5 timmar. Låt ugnsluckan stå på glänt så att det blir luftväxling (jag brukar sticka in en träslev så att den inte slår igen av misstag). Jag brukar göra tre plåtar åt gången och låta dem byta plats i ugnen ett par gånger, eftersom jag inte har varmluftsugn. Förvara chipsen i lufttäta burkar. Vill man inte ha naturell är det gott att strö över lite kanel eller kardemumma.
De färdiga chipsen är som godis och håller sig länge i lufttät burk.
Vill du ha vanlig torkad frukt så ta lite tjockare skivor. Kanske behöver de inte torkas lika länge.
Det är vackert med äppelträden i trädgården nu, även om det blir mycket löv att ta hand om också.