Spröda goda kex

Vill du ha riktigt goda kex eller knäckebröd ska du baka själv. Dessa är mycket enkla att göra. Bara att röra ihop, smeta ut på plåten och in i ugnen en timme.

kex2

Recept

2 dl majsmjöl
1 dl sesamfrö
1 dl solroskärnor
1/2 dl linfrö
1/2 dl pumpakärnor
1/2 dl olivolja
2 dl kokande vatten

Rör ihop allt torrt först, häll sedan i oljan och vattnet. Rör om.

Bred ut smeten jämnt på bakplåtspapper på en plåt. Jag brukar lägga ett bakplåtspapper ovanpå då, så är det lätt att platta ut degen.

Skär i lagom stora rutor.

Strö flingsalt ovanpå.

Grädda i 140-150 grader mitt i ugnen en timme. I min ugn är 140 grader lagom, du kan behöva prova dig fram.

Linfrön brukar ju sätta fart på magen och vill du undvika det kan du byta ut en del av detta till havrekli eller andra fibrer. Jag tar ibland bara en matsked linfrö och resten havrekli.

kex1

Nygräddade. Låt dem svalna och bryt dem sedan i rutor.

Receptet har jag fått från en av medlemmarna i Västrums kyrkliga syförening, men vet inte vem. Stort tack ändå!