Svamptider

IMG_3736web

Första oktober i morgon och vi är inne i den stora svampmånaden. Åtminstone för mig i år. Det tror jag i alla fall. Jag hoppas hitta en del karl johan och att trattkantarellerna ska komma snart.

IMG_3760web

I sommar har jag plockat en del kantareller, men inte särskilt mycket. Vårt bästa kantarellställe ligger numera i ett kalhygge och jag har bara hittat någon enstaka kantarell där. Men idag hade jag tur. Nästan helt under en fälld trädstam och ris växte ganska många kantareller. Och alldeles intill hade årets första trattkantareller kommit upp. Tyvärr var det jordigt och sandigt där och det gick inte att plocka dem utan att de blev jordiga. Dessutom var kantarellerna ganska blöta så jag har inte lyckats borsta bort all jord.

I natt ska de få ligga på en handduk i rumsvärme så kanske de torkar lite på ytan och jag kan borsta bort resten av sanden och jorden i morgon.

IMG_3765web

Särskilt glädjer jag mig åt trattkantarellerna. De är både fina och goda.

IMG_3732web

I förrgår hittade jag ganska många fina karl johan. Det är en ypperlig matsvamp, lika fin som gula kantareller och trattkantareller.

IMG_3747web

IMG_3746web

Det blev också både smörsopp och gula kantareller i svampkorgen i måndags.

Numera torkar jag all svamp. Det är så fullt i frysen av annat och jag tycker att det blir godare med torkad svamp i grytan eller såsen. Tidigare har jag bara torkat trattkantareller, svart trumpetsvamp och stolt fjällskivling men nu skivar jag även kantareller, karl johan och smörsopp och då går det bra att torka dem.

IMG_3751web

Jag lägger dem på ett nät som är spänt på en gammal fönsterram. Det lägger jag över ett par stolsryggar, så får svampen torka så i några dagar. Till slut eftertorkar jag cirka en timme i ugnen på 50 grader för att de ska bli riktigt torra. Svampen förvarar jag i glasburkar med gummiring på locket, så att det ska vara lufttätt. Torkad svamp håller sig väldigt länge.

IMG_3597web

IMG_3758web

Även den giftiga svampen är vacker i skogen.

Barnbarnsvakt

Att ta hand om en stor liten tvåochetthalvtåring är både spännande och roligt. Tiden flyger iväg, här är det full fart men härligt för en farmor som jag. Han pratar så mycket nu, och berättar om allt möjligt.

Sedan i går är jag barnvakt åt mitt äldsta barnbarn några dagar eftersom hans pappa är på resande fot och hans mamma jobbar till efter dagishämtningen just nu. Därför har jag åkt till sonen i Stockholm och ryckt in med barnpassning. Två dagar har jag nu hämtat på dagis, efter att tidigare ha varit där tillsammans med föräldrarna. Barnbarnet och jag promenerar några kvarter från dagis och tar  sedan bussen hem. Jag som aldrig tidigare åkt buss på egen hand i Stockholm, bara tunnelbana. Detta var jag lite nervös för innan, trafiken och att komma på rätt buss med vagnen och av i tid. Men allt går så bra.

I eftermiddag kom hans kusin tillsammans med sin pappa, min andre son, och hälsade på efter dagis. Då var det liv i luckan minsann, och vi båda vuxna var nog trötta båda två sedan.

Nu sover han lugnt, den lille parveln, efter tre godnattsagor och i väntan på att hans mamma ska komma hem.

barnvakt
Innan pappa fick åka iväg skulle förstås lilla barnbarnet prova pappas nya springskor. Sedan fortsatte vi bygga tågbana.

Höst i trädgården

Vid den här tiden i början av hösten kräver trädgården lite arbete. I dag har jag höstgrävt två potatisland, planterat om ett par buskar, rensat bort ogräs och rester efter grönsaker och skördat rödbetor, hallon, björnbär, tomater och äpplen. Med sådan riklig skörd som vi har i år kan man känna sig rik som odlare.

1
Arbete befrämjar hälsa och välstånd sägs det. Kanske gäller det även det egna arbetet i trädgården? Här har potatis, rädisor, lök, mangold och rödbetor växt i sommar. Och ogräs.

5a
Detta är en vinbärsbuske som jag fått av min pappa. Han har drivit upp två vinbärsskott åt mig, en röd buske och en svart. Detta är den röda. Den svarta tror jag inte överlever, rötterna var väldigt små. Jag hämtade dem för en vecka sedan och satte ner dem provisoriskt men har flyttat dem en bit idag. Lite vatten fick de också.

3
I torsdags besökte jag goda vänner som har flera träd med körsbärsplommon. Dessa har de drivit upp från kärnor från ett första ursprungsträd. De skickade med oss var sin påse plommon hem och jag fick rådet att spara kärnorna över vintern i en kruka nergrävd i trädgårdslandet. Så det har jag gjort i dag. Kanske har vi sådana träd om några år?

7
Så här blir körsbärsplommonen när de ger frukt.

4
Till nästa år vill jag förnya mitt jordgubbsland så i dag har jag börjat med att plantera skott från revor i mitt gamla jordgubbsland. Plantorna där är 4-5 år gamla, en del äldre, så det är nog dags att få lite nya plantor nu.

6
Jag har gott om fina hösthallon och björnbär i år. Det är många kart kvar fortfarande, vi får se om de hinner mogna.

2
Tomatskörden är sen som vanligt, men ett par kilo blev det nog idag. Det är den första större skörden, de flesta är ännu omogna. Jag har tre sorter: körsbärstomat, plommontomat och bifftomat. Flera av bifftomaterna ser riktigt konstiga ut, en har utväxter av små tomater. Ska det vara så, tro?