Maskrosmarmelad

Nu är det hög tid att göra maskrosmarmelad. Jag har gjort ett par satser redan, för jag tycker att detta är en så fantastiskt god marmelad. Även om det är ganska mycket jobb med att pilla med blombladen.

Receptet jag använder kommer i grunden från Gröna skafferiet, men jag har modifierat det lite.

Recept på maskrosmarmelad
5 dl blomblad från maskrosor (c:a 1 liter maskrosblommor)
4 dl vatten
3 dl syltsocker
1 lime
1 citron
(lite riven ingefära är gott i)

Plocka maskrosblommorna, men ta inte med stjälken. Ta isär blommorna och spara bara de gula blombladen. Lägg dem i en bunke som tål värme.

Skala av det yttersta skalet på en citron och en lime, strimla det fint. Skär limefruktens fruktkött i skivor och lägg i bunken med maskrosblombladen.

Koka upp vattnet och häll över blomblad och limeskivor. Låt det dra tills det svalnat. Det kan ta ett par timmar.

Sila av och häll över vätskan i en kastrull, se till att få med all vätska. Du kan krama ur blombladen med händerna.

Koka upp vätskan tillsammans med sockret. Lägg i det strimlade skalet av citron och lime (c:a 2 matskedar) och riv i ingefäran om du vill ha det i marmeladen. Låt det sjuda 10-15 minuter. Gör marmeladprov och häll sedan upp på varma burkar.

Marmeladprovet innebär att du häller upp en tesked av marmeladen på en liten tallrik och låter den kallna i kylskåpet. Det tar bara några minuter. Är marmeladen stel då är den färdig.

Jag brukar koka de strimlade lime- och citronskalen 5-10 minuter i väldigt lite vatten innan jag gör själva marmeladen, så att de inte ska vara hårda eller beska.


Plocka en liter maskrosblommor till en liten sats marmelad.


Pilla loss de gula kronbladen och skiva en lime, lägg det i en bunke som tål värme och häll på det kokheta vattnet.


Strimla skalet från en lime och lite skal från en citron.


Koka blomsaften med citrusskalen.


Färdigt att äta.

Vårbruket är igång

Igår grävde jag potatislandet och idag har jag satt potatis och lök. Bara en del, jag ska sätta mer längre fram i maj. Jag brukar sätta potatis och lök vid flera tillfällen under maj, så att det kommer upp under en lite längre tid. Fast det är inte säkert, olika sorter kommer olika snabbt och jag håller inte riktigt reda på vilka som är tidiga och vilka som är sena.

Jag är sen med potatissättningen i år, jag brukar sätta de första den 19 april om vädret tillåter. Men det gjorde det inte i år, det har varit för kallt på nätterna.


Sättpotatisen är mest från min skörd förra året. Den har legat och grott på en tidning sedan mitten av april och har perfekta små groddar nu. De flesta är av sorten Silla, det är de röda, men jag har några av andra sorter också som jag inte minns nu vilka det är.


I hinken har jag planteringsjord som jag ska lägga i hålen där potatisen ska få växa.


En sättpotatis i varje grop.


Bredvid potatisen har jag satt ett par rader röd och gul lök.


Eftersom det väntas bli ett par minusgrader natten till tisdag har jag lagt på odlingsduk. Nödvändigt är det nog inte, jorden håller kanske värmen. I den återstående fyrkanten ska jag sätta mer potatis om en vecka. Sedan kommer hallonlandet. Till vänster jhar jag gräslök och några jordgubbsplantor.


Eftersom jag inte kan komma ihåg vad jag satt var så gör jag en enkel skiss varje gång.


Gräslöken växer fint och blir större för varje år. Vi har redan skördat en gång. Från början är detta en liten planta från mataffären, där jag satte ner det som blev kvar efter att vi klippt av gräslök till en sillmiddag. Det är nog 4-5 år sedan, men den förökar sig lite varje år.

Maken dokumenterade min potatissättning: