På väg till jobbet idag lyssnade jag i min poddradio på ett av de senare ”Filosofiska rummet” i P1 och nu måste jag bara skriva ner mina funderingar, inte minst för min egen skull. Det är en diskussion mellan tre filosofer och det handlar om Kierkegaard.
Våra val är vår framtid. Så tolkar de Kierkegaard, att alla de val vi ställs inför, stora som små, handlar om en tänkt framtid. Vi kan ju aldrig helt veta hur framtiden blir utan vi föreställer oss den, och den här föreställningen styr våra val i olika situationer. Himla klokt tolkat av filosoferna, tycker jag, som inte särskilt ofta har filosfiska funderingar. Jag är en produkt av 50- och 60-talets naturalism och vetenskaplighet, av rationaliteten. Av tanken att välja det som är praktiskt bäst snarare än det som är mest sinnligt eller besjälande.
På sinnlighet och njutning tänker jag ju inte när jag ska välja telefonoperatör elller eleverantör, då är det pragmatismen som gäller. Jag skulle gärna avstå från de flesta av dessa val, om jag tror att det som valts åt mig är praktiskt och pålitligt. Ge mig tillbaka Televerket och Postverket, jag vill inte tvingas välja och därför blir mina val oftast ett ickeval. Vilket ju också är ett val.
I programmet presenterar de Kierkegaard delvis som en sinnlighetens och njutningens filosof och om det stämmer med den allmänna bilden vet jag inte riktigt, för de tre filosoferna är inte helt överens om bilden av Kierkegaard. Jag som aldrig läst honom, eller knappast några andra filosofer heller, blir lite nyfiken.