Nu blommar flädern. Då är det dags att göra fläderdricka. Ljuvligt gott och uppfriskande en varm sommardag och väldigt lätt att göra.
Fläderdricka har jag gjort många gånger. Jag brukar använda ett recept från boken ”Kan man äta sånt?” av Inger Ingmansson (Rabén & Sjögren 1983). Här är receptet:
20-30 blomklasar
3 skivade citroner
70 gr vinsyra
1,5 kg socker
1,5 liter kokande vatten
Varva alla ingredienser i ett fat. Häll över det kokande vattnet och rör om ordentligt. Låt stå minst fem dagar, och rör om någon gång. Sila upp och häll på rena flaskor.
Det går att göra en sats till på resterna, men med lite mindre vatten, socker och vinsyra.
Jag gör oftast dubbel sats, och fryser in det som inte går åt direkt. I år kommer jag nog att göra en sats till, om mina barn vill ha med sig lite hem.
Andra bloggar om: fläder, fläderdricka
Låter svalkande men är det inte mycket socker?
Det är som saft, den ska spädas med vatten sedan. Eller t ex med vitt vin om man vill ha det som drink. /Eva
Flädersaft/fläderdricka, eller, som jag säger (efter min långa tid sydpå): hylleblomssaft. Har nu andra omgången saft stående i kylskåpet, klar på onsdag. Läskande och underbart gott. Om man nu inte tar fel, så som en arbetskamrat gjorde: hon hade inte satt etiketter på det infrysta, tog den förpackning som såg ut som hylleblomssaft, tinade upp den och hällde en del i groggen och förväntade sig något supergott på fredagskvällen. Det var inte saft – det var hönsbuljong! Ackja!
A: Stackars henne. :-) /Eva
så gott det ser ut! jag spar ner i favoriter och köper mig ett träd, får inte tag på fläder tyvärr.
/Kerstin
Ja, du har ju trädgård. Det klart att du ska ha ett fläderträd. /Eva