Nu har jag gjort min stulna Iphone obrukbar för den som har den i sin hand. Idag kompletterade jag min polisanmälan med EMEI-numret för min Iphone (det står på kartongen). Då sa den polis jag talade med att med hjälp av det numret och polisärendenumret kan Telia spärra min mobil helt, dvs att den inte kan användas alls även om någon annan har satt i ett nytt sim-kort. Så det gjorde jag.
Även om jag aldrig får tillbaka den, så känns det bra att göra det så besvärligt som möjligt för den som har den.
I det här läget är det bra med det högteknologiska samhället, tycker jag.
Andra bloggar om: sim-kort, IMEI-nummer
Hej Eva,
ville operatörerna ta ett större ansvar kan man gå ännu längre i att begränsa stölderna, ”tyvärr” så skulle väl försäljningen av nya mobiler då minska en hel del vilket branchen inte vill. Jag gjorde en gång så här:
Jag spärrade ej mobilen direkt, istället gick jag till respektive operatörs Fraud-avdelning och frågade om mitt IMEI nummer användes i deras nät, hos en av dem fick jag napp och vilket telefonnummer/SIM kort som satt i den. Sen hade jag lite tur eftersom detta SIM kort var registrerat på en fysisk person så jag plockade fram adressen. Dessutom tog jag med en ”location service” fram att telefonen var påslagen och var den befann sig, dessa uppgifter tog jag med mig till polisen (jag hade gjort en polisanmälan först). Polisen skickade ut en patrullbil till adressen, utanför dörren ringre de på nummret och när de hörde signalen i lägenheten ringde de på dörrklockan. Personen med min stulna telefon öppnade dörren med min telefon i handen! Polisen återtog telefonen då han ej kunde påvisa ett trovärdigt sätt på vilket han fått telefonen på och jag fick kvittera ut den igen dagen efter. Det var också en dyr telefon och jag blev jätteglad.
Men som sagt, det kostar lite arbtestid och det är inget som branschen vill eller PTS vill driva fram även om man vet att det är fullt möjligt.
Fler borde minst göra som du – grattis till att gjort telefonen obrukbar.
Mvh / Tomas