Jag har insett att jag nog har bakning som hobby. Om man nu kan ha det. Men likaväl som matlagning, antar jag.
Jag gillar att baka. Nästan allt bröd vi äter, men också kanelbullar, kakor, pajer. I morse blev det frukostfrallor med vetegroddar och fullkornsdinkel.
Grundreceptet är enkelt:
Frukostfrallor
8-9 st
2,5 dl kallt vatten
25 gr jäst
1 tsk salt
4-5 dl vetemjöl
Blanda jäst, salt och vatten. Ta i så mycket mjöl att degen släpper från bunken när du rör ihop den. Vill du ha fibrer i brödet så ha i lite vetegroddar eller havrekli före mjölet. Då går det åt mindre mjöl. Totalt ska det vara 4-5 dl mjöl och fibrer.
Gör degen på kvällen och sätt den i kylskåpet för jäsning över natten. På morgonen sätter du ugnen på 250 grader, bakar ut frallorna, låter dem jäsa medan ugnen blir varm och gräddar dem sedan i 10-12 minuter.
I går bakade jag kanelbullar:
Något som är trevligt med bakning är att det är rogivande att så i köket och hålla på med degen, mäta upp ingredienser, röra ihop, forma och grädda. Och sedan se resultatet. Jag ser att jag gjort något själv. Sedan är det ju gott också, så klart.
Idag har jag kategoriserat alla mina blogginlägg om bakning här, så är det lättare för mig själv också att hitta recepten.
Visst är det kul att baka sitt eget bröd. Doften får man på köpet. Kika gärna in på min blogg.
Tack för tipset! Jag visste inte att man kan jäsa degen i kylskåpet!
Nu ska det bli andra bullar här! ;)