1933 gav Nordiska Museet ut en bok som heter ”Västerviks bebyggelsehistoria – En undersökning av bevarade hus och gårdar”. Författare var Erik Andrén. Nyss fick jag tag på den från ett antikvariat.
Titeln låter kanske inte så kul men boken är väldigt intressant. Tycker jag som är så road av historia.
Här berättar författaren om stadens gamla historia utifrån stadsplanen och om de gamla gårdar och hus som finns bevarade. Det är omkring 350 gårdar som alla fanns i den äldre stadsplanen från 1780. Han gjorde en inventering i Västervik 1931-32 och boken om ut lagom till 500-årsjubileet 1933. Själv minns jag bara 550-årsjubileet 1983 men kanske får jag vara med om 600-årsjubileet om 22 år.
Detta är förstås detaljkunskaper, men det är detaljerna som ger oss helheten.
Så här såg Västerviks utbredning ut på 1780-talet. Då fanns till exempel inte Strandvägen, den är en skapelse efter utfyllnad i Gamlebyviken för drygt 100 år sedan.
Den här bilden fascinerar mig. Det är en flygbild över stan 1927. Det hade jag inte väntat mig att få se. Den ger en bra överblick över hur det såg ut då.
Något som både den bilden och de gamla kartorna visar är att centrum av stan har förflyttats. Idag kan man nog säga att Spötorget upplevs som centrum, men för 100-200 år sedan var det nästan utkant. Då var Stora Torget med rådhuset centrum.