Kokar julmarmelad

Stora julkoket är nu avklarat. I morgon återstår lite bakning.

I förrgår och idag har jag kokat marmelad. 21 små burkar marmelad, med elva olika smaker.

Det är lätt att koka marmelad. Koka bär och socker och blanda i smaksättningen. Gör marmeladprov. Klart!

Om man inte vill ha i artificiell pektin, vilket jag aldrig har, då behöver man ha något pektinrikt i marmeladen. Citron och lime är därför bra. Har man lingon eller vinbär så går det förmodligen bra utan citrusfrukt. Citron och lime skär jag i klyftor och skivar dem tunt. Sedan kokar jag skivorna med fruktkött i sockerlösning 15-20 minuter innan jag rör ner dem i marmeladblandningen. Annars kan skalen vara lite hårda.

Nu har jag ju gjort storkok av marmelad och då har jag haft en kastrull med kokad lime eller citron och använt delar av det till olika marmeladblandningar, i stället för att koka en lagom dos till varje marmeladsort.

marmelad
Rationell marmeladkokning: Jag hade hela tiden två kok på gång samtidigt på spisen. Medan det ena kokade upp gjorde jag marmeladprov och skummade det som nästan var klart. Till vänster är det blåbär och lingon, till höger en av jordgubbsmarmeladerna.

Jag har inte följt några recept utan surfat runt på nätet och sett vilka smaker andra använder och sedan gjort min egen blandning. Socker har jag snålat lite med i början, för många marmelader tycker jag är lite för söta. I stället har jag smakat av efter hand. En hel del socker behövs för att det ska bli marmelad och inte rinnande sylt, så det är en smaksak hur man gör. Tack vare citrus eller pektinrika bär i varje sats har det gått bra.

Marmeladprov innebär att du sätter ett tefat i kylen en stund, häller upp en tesked av den kokande marmeladen och kyler ner det i kylskåpet. Prova efter några minuter om det stelnat. Är marmeladen fortfarande rinnig så koka en stund till.

Alla marmeladsatserna jag gjort nu är små, på mellan en halv och en liter bär ungefär. Jag har faktiskt inte mätt så noga. Ingen sats har gett mer än två normalstora marmeladburkar. Det kokar ihop mycket. Dessutom har alla bär varit i frysen sedan i sommar och höst. Bäst blir det nog med färska bär.

marmelad
Många burkar marmelad blev det. För att hålla ordning på dem skrev jag upp vad jag blandade i varje sats och satte ett nummer på burkan. Nu när de kallnat ska jag göra lite snygga etiketter.

Tio av marmeladsorterna är på frukt och bär:

1. Rabarber smaksatt med riven ingefära och citron. Den blev ganska syrlig, kanske skulle jag haft i lite mer socker. Men jag tror att den blir god på blåmögelost.

2. Jordgubbar smaksatt med lime och koriander. En av mina favoriter, som jag också gjorde i somras. Jag har hackat färsk koriander som fått koka med från början.

3. Jordgubbar smaksatt med lime, whiskey och lite röda vinbär. Vinbären bryter av fint mot jordgubbarna.

4. Lingon och blåbär smaksatt med lime, citron och kanelstång. Jag var orolig för att den inte skulle stelna till marmelad men det gick bra.

5. Vita vinbär smaksatt med lite mullbär, citron och vanilj. Den blev mild men ändå med distinkt smak.

6. Röda och svarta vinbär med lite hallon. Det här känns som en sommarmarmelad mitt i vintern.

7. Hallon smaksatt med svarta vinbär och rabarber, citron och choklad. Använd mörk choklad. Bryt den i bitar och rör i den när det slutat koka, den ska bara smälta i marmeladen. En spännande smak tycker jag.

8. Äpple smaksatt med citron, kanelstång och nejlikor. Nejlikorna gjorde susen.

9. Vita vinbär smaksatt med lime, vanilj och koriander. Denna blev ganska syrlig.

10. Blåbär med lite lingon smaksatt med lime och portvin. Mild i smaken.

rödlök
Rödlöken fick först koka i smör ungefär 20 minuter.

Den elfte marmeladen är rödlöksmarmelad. Det har jag aldrig gjort förut men länge tänkt att prova. Egentligen är det inte marmelad utan ett middagstillbehör till framför allt viltkött. Man kokar den skurna rödlöken i smör tills den mjuknar, sedan i med honung och vinäger, och så smaksätt på olika sätt. Jag blandade i lite lingon, champagnevinäger (hemgjord), rosmarin och tranbärsdricka. Jag kollade på sex olika recept för att få uppfattning om proportioner och sedan tog jag lite från varje.

marmelad4
Rödlöksmarmeladen ser ut ungefär som rödkål i färgen. Den är inte lika hållbar som annan marmelad, ungefär en månad håller den sig i kylen läste jag.

All den här marmeladen ska vi förstås inte äta själva, den ska fördelas till vänner och familj nu till jul. Så ni som träffar mig i jul, nu vet ni vad ni kommer att ha på frukostbordet framöver.