Bokutmaning

Jag antar utmaningen från AnnCatrin

Antal böcker jag äger: Omkring 1100 om jag räknar klumpvis med c:a 35 per hyllplan. När vi flyttade  förra året gav jag bort några kartonger, både till grannarna, till arbetskamrater och till Röda Korsets andrahandsförsäljning eftersom vi inte får plats med lika mycket i lägenheten, och inte heller orkade bära så mycket till slut. Det jag gav bort var mest deckare jag läst och en del äldre romaner.
Sedan står det några kartonger i källarförrådet också, men det vet jag inte hur många böcker det är. Kanske något hundratal. Det är böcker jag kanske ska göra mig av med. Får se…

Senaste boken jag läste: ”Fåglar utan vingar” av Louis de Bernières. En underbar berättelse om kärlek, vänskap, krig, våld och människors utsatta liv. Fantastisk. Den ska jag skriva recension om senast nu i helgen. 600 sidor tjock, men inte tråkig en sekund.

Senaste boken jag köpt: ”Kapten Corellis mandolin” av samma författare. Jag tyckte så mycket om ”Fåglar utan vingar” att jag också måste läsa den här, känner jag. Vi beställde på Adlibris i söndags och jag väntar bara på leverans. I samma paket ligger förhoppningsvis också en deckare ”Idéernas grotta” av José Carlos Somoza som jag vid något tillfälle läst om och sedan lagt i min varukorg på Adlibris, fast jag nu inte minns vad den handlar om. Båda två är pocketböcker för 37 respektive 40 kronor.

Fem böcker som betyder mycket för mig:
1.    ”Ödemarker” av Kim Barnes. Amerikansk författare i min ålder som delvis har samma bakgrund som jag. Hennes föräldrar är pingstvänner i de inre delarna av Idaho. När hon kom upp i tonåren lämnade hon hemmet i opposition mot föräldrarna. Boken är egentligen en biografi. Hon berättar om hur hon i tonåren kände sig begränsad av föräldrarnas livsstil. Som vuxen har hon försonats med sin familj. När jag hade läst boken (som kom ut i Sverige 1998) mailade jag till henne via förlaget i USA och hon svarade faktiskt. Vi hade en konversation ett tag om våra gemensamma beröringspunkter. Hon tyckte det var intressant at liknande förhållanden fanns här i Europa. För mig blev hennes bok viktig för den sade väldigt mycket om mig själv, och gav mig en bättre förståelse av mitt eget liv. I vintras läste jag hennes nästa bok, ”Hungry for the world” (den har inte översatts till svenska), där hon berättar mer om sitt vuxna liv.
2.    ”Den gode maken” av Gail Goodwin. Den läste jag strax efter min skilsmässa för över tio år sedan och det är också en bok som gett mig en större förståelse för mig själv och mina egna reaktioner, men också betytt att jag förstod min förre make bättre. Den var en hjälp för mig på vägen.
3.    ”Finding Peggy” av Meg Henderson. Den köpte jag i Skottland för ett år sedan och författaren är skotska. Hon är också 50-talist, journalist som jag och berättar här om sin barndom i Glasgow. Det är en välskriven och intressant bok, en biografi om hennes moster som överlevde ett husras på 40-talet men förlorade sin familj då. Den fick mig att fundera mycket på en kvinna jag kände när jag arbetade i England på 70-talet, Kathy Quinn från Glasgow, jämngammal med författaren och kanske från samma kvarter. Kathy har jag inte haft kontakt med sedan 1973, men har funderat en hel del på vad som kan ha hänt henne sedan dess.
4.    ”Det blåser på månen” av Eric Linklater. Den läste jag första gången som elvaåring när jag låg sjuk i mässlingen. Det är den enda bok jag läst tre gånger. Första gången blev jag väldigt tagen av den. Den handlar om de två systrarna Dina och Dorinda som förvandlas till djur i en djurpark och är med och löser mysterier. Jag gillade mysterieböcker som barn, och gör väl egentligen det fortfarande eftersom jag fortsatt läsa deckare.
5.    ”När karaktären krackelerar” av Richard Sennet och ”The Managed Heart” av Arlie Hochschild. Här blev det lite fusk med två böcker som nummer fem. Båda de här ingick i samma delkurs i min utbildning på Växjö universitet för ett par år sedan och båda två handlar om den moderna arbetsmarkanden och arbetets villkor. Båda två är amerikanska sociologer och skriver om hur dagens arbetsvillkor innebär att vi inte bara säljer vår manuella arbetskraft på arbetsmarknaden utan också våra känslor, våra privatliv och vår själ när arbetsgivaren ställer allt högre krav på att vi ska inordna oss i arbetsplatsens kultur och vara service-minded mot kunder. Arbetsmarknaden går alltmer mot en tjänstemarknad där vi själva är produkten som säljs, inte någon grej vi tillverkat.

När jag tänkt på de här böckerna nu har jag ju kommit på fler som betytt mycket, till exempel ”Räddaren i nöden” av J. D Salinger (som jag läste i tonåren och läste om förra året), ”Ombordarna” av Ove Allansson, ”Peyton Place” av Grace Metalious och …  Men det tar jag en annan gång.