Ikväll håller vi oss hemma och inne och firar det nya året, maken och jag. Innan det mörknade hann jag köra in ved i pannrummet, för nu går det åt när det blivit så kallt. -14,4 i natt.
Nu står en citronmarängpaj i ugnen, kvällens efterrätt. Den har jag gjort många gånger, och den är uppskattad. Oftast har jag gjort pajen utan marängskal (bild till höger här) och i stället serverat med vispad grädde.
Den är nästan godare dagen efter.
Jag tror att det är en ganska vanlig paj, särskilt i USA. Mitt recept har jag på en handskriven lapp i en pärm sedan många år och jag minns inte nu varifrån jag fått det. Men det är värt att prova.
Receptet:
Pajdeg
4 dl vetemjöl
175 gr rumsvarmt smör
1 msk socker
1 ägg
Hacka ihop mjöl och smör, tillsätt sedan socker och ägg. Låt degen vila en timme.
Klä en pajform (en 28-centimeters brukar vara lagom) med degen, låt den stå i 15 minuter och grädda sedan i 20 minuter i 200 grader.
Citronkräm
3,25 dl vatten
1,5 dl socker
1 dl maizena
skal av 1,5 citroner
saft av 2 stora eller 2,5 mindre citroner
3 äggulor
1 ägg
1,5 msk smör
Blanda vatten, socker, maizena och citronsaft i en kastrull. Koka upp under omrörning och koka ett par minuter. Rör hela tiden.
Vispa ihop gulor och ägg, rör ner det i saftkrämen och låt den sjuda upp under ständig vispning.
Blanda i citronskal och smör. Bred på pajskalet.
Maränglock
3 äggvitor
1,25 dl socker
Vispa vitorna till hårt skum. Vänd försiktigt ner sockret.
Bred marängsmeten ovanpå citronkrämen i pajen. Grädda i cirka 10 minuter i 150 grader.